Wakker in de Wakkerstraat
 
 
De allerbelangrijkste ontdekking van de moderne psychologie is de gelaagdheid van het bewustzijn.
 
Je kan het nog het best vergelijken met een ijsberg. Wat je ervan ziet is maar een klein topje. Daaronder bevindt zich een immens gebied van het onderbewuste, waardoor ons bewustzijn gedragen en aangedreven wordt. In dat onderbewuste zitten al onze vitale bronnen en emotionele drijfveren. Maar ook de onbewuste patronen die zich in de loop van je jeugd hebben gevormd. En die laatste kunnen in sommige gevallen zeer ongunstig voor je uitpakken.
 
Ze kunnen er de oorzaak van zijn dat je van je kern, van je vitale hulpbronnen los komt te staan. Dat de toegang tot je waardevolste eigenschappen en kwaliteiten wordt geblokkeerd. Als in een boze droom kan je dan verstrikt geraakt zijn in een soort troosteloos verdord bestaan, dat ontdaan is van alle kleur en smaak; van alles waar je in je leven naar verlangt.
 
Je hebt er weet van dat mooie dingen bestaan, maar je ervaart ze niet. Je zoekt naarstig naar een reset knop in je hoofd. Maar wat je ook doet, je blijft in een vicieuze cirkel verstrikt. Jezelf uit zo’n beperkt bewustzijn te bevrijden, schijnt even onmogelijk als jezelf aan je haren uit het moeras te trekken. Zonder handreiking van buiten red je het niet.
 
Wat je wel kan doen is samen met je therapeut gaan werken aan de verborgen kanten van je bewustzijn. Dat bevordert healing d.w.z. integratie van alle aspecten van je bestaan. Zodat je uit die grauwe, vernauwde bewustzijnstoestand kan stappen en voortaan helder en blij, volledig jezelf kan zijn… eindelijk wakker.
 


PS

Hoe bevrijdend het wakker worden voor je mag zijn, het is maar een begin. Blijvende verandering komt pas als je er ook in slaagt je oude slechte gewoonten van alledag te veranderen d.w.z. als je de dingen in je leven daadwerkelijk anders gaat doen…  Je problemen en klachten van nu zijn immers  het resultaat van patronen die in vele jaren ingesleten zijn. Daarom, ook al is het licht eenmaal ontstoken, het daadwerkelijk omschakelen vraagt nog veel inspanning en veel doorzettingsvermogen.
 
Je krijgt praktische opdrachten mee naar huis, vaak in de vorm van oefeningen of schrijfopdrachten. Je zult ook tussen de sessies door met jezelf aan het werk moeten!

 

blokje